.

.

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Jalasjoki Myllykylässä - nyt

Kurikassa Kyrönjoen yläjuoksulla sijaitsevan Jalasjoen ranta oli Myllykylän kohdalla vielä torstaina jään peittämä. Perjantaina päivällä jäälauttojen pakkautumista röykkiöiksi pääsi seuraamaan aitiopaikalta kylätalon ikkunoista.

Jalasjoki Myllykylässä 19.04.2013. Kuva: P. P.

Illan suussa Myllykyläntiellä oli melkoinen liikenne. Lopulta sillalle kokoontuneiden parin tunnin odottelu palkittiin: ensin vesimassat valuivat norona saareen menevän tien yli, sitten jäät peittivät sen kokonaan ja lähtivät Jalasjoesta liikkeelle valtavalla ryminällä. Jäälauttojen lähtiessä väki väistyi sillalta suosiolla - ei tullut mieleenkään olla kunnioittamatta luonnonvoimia.
 
Myllykylän pato 19.04.2013. Kuva: P. P.

Luonnonnäytelmää siirryttiin seuraamaan Myllykylän padolle. Siellä oli paikalla myös palokunnan johtoauto. Padon pilarirakenteet murskaavat jäälautat pienemmiksi, mutta suurimmille lautoille patoluukkuja piti avata lisää.

 

Vesi- ja jäämassojen pauhu oli valtava - ei ihme, että alajuoksulla, Kyrönjoen varrella, jo tulvi. Pitkämön allas oli kyllä alkanut kerätä vettä, mutta Jyllinkoskella ja Kurikan keskustassa vedenpinta oli silti noussut jo korkealle - kuulemma 30 cm korkeammalle kuin viime syksyn tulvien aikaan.

Jalasjoki Myllykylän padolta 19.04.2013. Kuva: P. P.

Puolen vuoden välein on nyt siis koettu sekä puolivuosisadan että vuosisadan pahimmat tulvat. Vettä tuntuu riittävän - kevät on alkanut ja koski kuohuu alkuperäisessä uomassaan. - P. P.

Jäälautat. Kuva: K. P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi - tervetuloa ottamaan osaa myös Myllykylän tapahtumiin!